În anul 2017, din cauza imposibilității reparării compresoarelor de aer tip 3EC2/EC2M – producție Timpuri Noi, la solicitarea SCRL Brasov, conducerea SNTFC CFR Călători S.A. a aprobat montarea experimentală a unui compresor oil-free (fără ulei de ungere) pe o locomotivă care va efectua reparație tip RR.
Condițiile și etapele montării au fost precizate în nota Serviciului Modernizări Locomotive nr.D31/3/54/13.01.2017.
După organizarea măsurilor legale de achiziție, Soluția FEROM a fost declarată câștigătoare. Soluția propusă este prezentată în schema bloc de funcționare (a se vedea Fig. 2).

Convertizorul 1 (Fig. 3)
are rolul de a face conversia tensiunii monofazate în tensiune trifazata și de a alimenta motorul electric compresor (m.e.).
Principalele caracteristici:
- tensiune intrare: 386 Vac +18/-24% monofazat;
- tensiune nominala de ieșire: 3 x 0…400 Vca;
- frecvența nominală a tensiunii de ieșire: 1…500Hz;
- curent nominal de ieșire: 65A ±10%;
- tensiunea nominală de comandă : 110 Vcc ±30%;
- gabarit : 600 x 650 x 100.

are rolul de a face conversia tensiunii monofazate în tensiune trifazata și de a alimenta motorul electric compresor (m.e.).
Principalele caracteristici:
- tensiune intrare: 386 Vac +18/-24% monofazat;
- tensiune nominala de ieșire: 3 x 0…400 Vca;
- frecvența nominală a tensiunii de ieșire: 1…500Hz;
- curent nominal de ieșire: 65A ±10%;
- tensiunea nominală de comandă : 110 Vcc ±30%;
- gabarit : 600 x 650 x 100.



Compresorul 2 (Fig. 4, 5, 6) are rolul de producere a aerului comprimat. Caracteristicile principale ale acestuia sunt următoarele :
- tip: WP222LON – SAUER;
- număr cilindru: 4;
- număr trepte de comprimare : 2;
- interval de turație 1000 – 1800 rot/min;
- presiunea maximă de lucru: max. 15 bar/217,5 ps;
- direcția de rotație (privind dinspre motor spre compressor): în sensul acelor de ceasornic;
- presiune setate ale supapelor de siguranță:
- Treapta 1 compresie (6 bar/87 ps);
- Treapta 2 compresie (10 % peste presiunea de lucru);
- greutatea netă : 460 kg.
Compresorul WP 222 LON a fost evaluat de AFER ( Autoritatea Feroviara Romana ) si atestat ( agrement tehnic feroviar seria AT nr.363/2019 ) ca indeplineste conditiile pentru utilizare in domeniul transportului feroviar .
Minicontrolerul 3 tip ECC3 (Fig. 6) are rol de comandă și control al întregului bloc de funcționare. Prin setările posibile , controlerul verifică , monitorizează și protejează întreg ansamblul motor electric – compresor (tensiune de alimentare, protecția la supratensiuni, protecție la refularea aerului, asigurarea automată a pornirii/opririi, controlul total al senzorilor).
Are incorporate sistemele de achiziție: ore de funcționare, ghid de depanare la avarii, program de mentenanță. Minicontrolerul ECC3 permite integrarea întregului ansamblul de producere a aerului, în sistemul general de diagnoză a locomotivei.
Principalele setari ale ECC3 sunt : adresa de retea ( de unde este alimentat motorul electric ), comunicatii pentru functia de rotire, activarea compresorului in functia Lead/lag, setarea prioritatilor, reglarea presiunii de aspiratie, pornirea de la distanta a compresorului,modulul de operare manual, resetarea intervalului de mentenanta, afisare erori ( erori de operare, care determina oprirea compresorului imediat, alarme, opriredezactivata, alarme de mentenanta . Un minicontrolorer ECC3 poate coordona mai multe compresoare in acelasi timp daca este cazul !
Instalația de uscare și răcire 4 este de tip Atlas Copco (SD 7N + purja automată tip WSD25).

Concluzii și avantaje:
- Probele finale ale funcționării compresorului pe locomotivă EA 562 au fost în data 17.01.2019. Timpul necesar de umplere ale rezervoarelor de aer de la 0…10 bar a fost de 3 minute și 40 secunde. Compresorul a dovedit că poate suplini capacitatea de refulare a două compresoare tip 3EC2.
- Eliminând pierderile de ulei, este diminuat pericolul de incendiu, de degradare a instalației și a mediului.
- Viața unui compresor tip WP222LON – SAUER este de 20 de ani sau 50.000 ore funcționare.
- Până în prezent locomotiva EA 562 a parcurs în exploatare peste 183.500km, iar compresorul a înregistrat 2562 ore. Nu s-a înregistrat nici o defecțiune/avarie în funcționarea compresorului.
- Conform programului de mentenanță la 2000 de ore s-a efectuat o revizie tip R1. Următoarea revizie este programată la 4000 ore sau la 4 ani de funcționare.
- În condițiile lipsei personalului de specialitate la întreținere, robustețea în funcționare este un avantaj substanțial.
- Posibilitatea integrării instalației de producere, răcire și uscare a aerului în cadrul sistemului de diagnoză a locomotivei. Având două surse de alimentare a motorului electric (de la faza 123 și cel redundant), locomotiva (trenul) nu rămâne fără aer comprimat.
- Soluția Ferom, este mai rentabilă și financiar decât alte variante, ținând cont de costul total în viața de exploatare de 20 de ani;
- Majoritatea operatorilor de transport internaționali, promovează instalațiile oil-free pe vehiculele feroviare.
No posts found.